Press

     Image

Druga Nedelja dizajna keramike "Matera" biće održana u DKC Majdan, Narodnom muzeju i Kući kralja Petra od 22. do 27. aprila 2013. u organizaciji asocijacije Art Komuna, uz učešće 36 autora iz zemlje, kao i nekoliko specijalnih gostiju.

"Matera" (mater lat. majka; terra lat. zemlja) je godišnja reprezentativna izložba unikatne upotrebne i dekorativne keramike koju prate raznovrsni programi vezani za ovaj segment dizajna u Srbiji. Pored predavanja o tradicionalnom i savremenom pristupu keramici za stručnu i laičku publiku, te prodajne izložbe unikatnih predmeta, Nedelja dizajna keramike obuhvata i promociju pedagoškog rada keramičara sa decom iz beogradskog "Svratišta", u okviru redovnog programa uključivanja ranjivih grupa u zajednicu kroz kreativnu saradnju. Trodnevnu radionicu u DKC "Majdan" vodi akademska vajarka Marija Milin.

Predstavljajući jednu od najstarijih i najatraktivnijih grana umetnosti u njenoj autentičnoj atmosferi od istorijskih i teorijskih postavki, preko postupka izrade predmeta do prezentacije savremenih umetničkih praksi – Nedelja dizajna keramike "Matera" ove godine donosi i pregled aktuelnih zbivanja iz Japana, zemlje sa bogatom keramičarskom tradicijom i uzbudljivim inovacijama. Uz projekcije dokumentarnih filmova i izložbu fotografija "JAPANSKA KERAMIKA DANAS – Harmonija dizajna i umetnosti od lokalnog do univerzalnog", o japanskoj keramici u Narodnom muzeju govoriće poznata keramičarka Ljubica Jočić Knežević na predavanju "ANALIZA SAVREMENE JAPANSKE KERAMIKE- Kontemplativnost-Rafiniranost-Znanje-Iskustvo-Eksperiment".

U Kući kralja Petra javnu prezentaciju rada sa glinom održaće nagrađivani keramičar Radenko Adnađ, u performansu "Točak života pokreće točak" kojim će publici približiti tradicionalni istočnjački proces oblikovanja predmeta na grnčarskom točku – kako se "ni iz čega", iz grumena zemlje, gline, oblikuje posuda koja je milenijumima prisutna u svakodnevnoj upotrebi.

Prva Nedelja dizajna keramike održana aprila 2012. godine po prvi put je okupila Trideset jednog autora svih generacija koji su na petodnevnoj prodajnoj izložbi predstavili izvanrednu raznovrsnost dizajna i postupaka izrade unikatnih i upotrebnih predmeta od keramike. Keramičari su držali inkluzivne radionice za mešovite grupe dece sa posebnim potrebama i dece sa radionice vajanja "Svet zemlje", čiji su radovi takođe predstavljeni na prodajnoj izložbi a prikupljena sredstva uložena su u nastavak rada kreativnih radionica dece sa posebnim potrebama i kao podsticaj daljim procesima inkluzije. Predavanje o svom odnosu prema zemlji, oblicima i oblikovanju držao je Božidar Mandić. Prikazani su dokumentarno-edukativni filmovi.

Nedelja dizajna keramike održava se uz podršku Opšine Savski venac.

. . .