Aktuelno

NEDELJA DIZAJNA KERAMIKE MATERA 02 JE ZAVRŠENА!  Hvala svima, publici, umetnicima, Narodnom muzeju koji nam je širom otvorio vrata i učinio nas ponosnim što možemo da budemo makar na 6 dana deo jedne tako važne nacionalne institucije, Kući kralja Petra na fantastičnoj saradnji i razumevanju, Dkc Majdan koji osećamo kao naš drugi dom i ljudima u njemu koji su nam mnogo više od saradnika i partnera, arhitektonskom studiju MADA na izuzetnom rešenju arhitekture izložbe i na profesionalnosti koja je bila na najvišem mogućem nivou, Aleksi Matijeviću koji je dane i noći proveo trudeći se da vizuelni identitet svih materijala koji prate manifestaciju bude vrhunskog kvaliteta, sponzorima na bezgraničnoj podršci koja je prevazilazila dogovoreno, volonterima koji su bili uz nas kada je bilo najpotrebnije, prijateljima koji su nam svojom ljubavlju, podrškom i radom dali snagu da čitav projekat realizujemo...
Ostajemo na putu promocije umetnosti svim sredstvima!   Manifestacija "MATERA 02"
(mater lat. majka; terra lat. zemlja) udruženja Art Komuna je presek aktuelnih prilika u onom segmentu raznovrsne dizajnerske scene Srbije koji se bavi unikatnom keramikom. Izložbeni, revijalni i tribinski programi obogaćeni su promocijom stručnog rada u keramici predstavljajući jednu od najstarijih i najatraktivnijih grana umetnosti u njenoj autentičnoj atmosferi od istorijskih i teorijskih postavki, preko postupka izrade predmeta do prezentacije savremenih umetničkih praksi.

"MATERA 02" ima intenciju da nastavi da pronalazi nove mogućnosti za učestaliju prezentaciju savremenog dizajna keramike, posebno vodeći računa o daljoj edukaciji stvaralaca, kao i kontinuiranu komunikaciju sa stručnom javnošću, publikom, medijima. Važno je naglasiti da će svakom autoru biti omogućeno da samostalno osmisli koncept prezentacije u okviru omogućenog prostora, kao i da se predstavi sa većim brojem svojih eksponata te će na taj način svako od njih javnosti pružiti na uvid reprezentativniji spektar svog umetničkog stvaralaštva. Zbog toga je kao mesto izložbe izabran Dkc Majdan koji raspolaže izložbenim prostorom-galerijom od 300m2 kao i nizom savremeno opremljenih ateljea za promotivne i stvaralačke aktivnosti.

Jedan od ciljeva manifestacije je da uz visok nivo produkcije dobije i međunarodni karakter uvidom u tendencije i ostvarenja inostranih dizajnera keramike te gostovanjem umetnika, stručnjaka, predavača iz inostranstva. Samim tim događaj bi dodatno dobio na značaju i ekskluzivnosti. U ovom izdanju nedelje keramike akcenat će biti na japanskom dizajnu keramike kroz izložbu fotografija savremenih japanskih majstora kao i kroz predavanja i prezentacije Ljubice Jocić-Knežević i Radenka Adnađa. Kao i u prvom izdanju nedelje dizajna keramike "MATERA 01" želimo da kroz svoje projekte damo podršku programima inkluzije uključivanjem ranjivih grupa u redovne društvene aktivnosti. Uvažavajući činjenicu da u procesu inkluzije stručnjaci smatraju da samo u direktnom i svakodnevnom kontaktu sa ostalim socijalnim okruženjem ranjive grupe dobijaju na samopouzdanju i imaju šansu da se priključe redovnim aktivnostima bez obzira na individualnu razliku. Veliki problem leži u činjenici da se brojni programi i radionice za takvu decu uvek završavaju u zatvorenim krugovima bez mogućnosti da se stvori interakcija sa redovnim okruženjem.

Vodeći računa o napred navedenom u saradnji sa Centrom za integraciju mladih i Dečijim kulturnim centrom Majdan biće organizovana trodnevna radionica vajanja za mlade iz "Svratišta" a radovi nastali u radionici biće pridruženi ostalim radovima na centralnoj izložbi i izloženi pored radova najkvalitetnijih domaćih autora. Na taj način deci iz "Svratišta" omogućeno je da budu integralni deo jedne velike umetničke manifestacije, da izlažu, druže se i razgovaraju sa umetnicima i publikom a najtalentovanijima biće omogućeno dalje usavršavanje na specijalizovanim tromesečnim kursevima vajarstva. . . .